Vol enthousiasme schreef ik ruim twee jaar geleden een blog over onze terugkeer naar de binnenstad van Dokkum. Als ik de woorden weer teruglees moet ik wel even slikken: “DOKcom keert terug naar het hart van de stad. Daar waar het gebeurt. Dicht op het nieuws, bij alle evenementen en in een prachtig historisch gebouw.” Hoe anders liggen de zaken er nu voor. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de prachtige binnenstad. Winkels gesloten, horeca dicht en bijna geen toeristen. Zó stil als nu is, is het in Dokkum bijna nooit.

Geen kantoor
Met pijn in ons hart hebben we ons kantoor in de binnenstad afgelopen voorjaar moeten verlaten. Niet vanwege corona, maar omdat het prachtige historische pand waarin we gevestigd waren werd verkocht en verbouwd wordt tot woonhuis. En hoewel we er graag hadden willen blijven zitten, kwamen we daardoor ineens al in een nieuwe manier van werken terecht. En zo werken we nu nog. Niet met zijn allen meer in één kantoor, maar vanaf ons eigen thuiswerkplekken. Het redactieoverleg op maandagmorgen vindt plaats aan keukentafels, digitaal of zodra het weer kan bij de lokale horeca.

Voor- en nadelen
Deze nieuwe manier van werken heeft zo zijn voor- en nadelen. Bestaande klanten merken gelukkig niet dat ze te woord worden gestaan terwijl ik nét even de was aan het op hangen was. Zij willen graag snel geholpen worden en dat gebeurt ook nog steeds. Ook aan de andere kant van de lijn hoor ik wel eens een of meerdere kinderen dingen roepen, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling is. Privé en zakelijk lopen nog meer door elkaar heen en het was de afgelopen maanden flink zoeken naar de juiste balans. Een van de dingen die ik zelf ook erg jammer vindt, is dat we momenteel geen plaats kunnen bieden aan stagiaires. In het nieuwe kantoor konden we in die korte tijd vijf jonge enthousiastelingen laten proeven aan ons vak en helpen met hun opleiding. Dat deden we graag en wie weet kan het in de toekomst weer!

Tijdelijke thuiswerkplek
Een van de voordelen van kantoor was dat ik vaak redelijk ongestoord kon werken en schrijven. Dat kan op mijn tijdelijke thuiswerkplek op zolder gelukkig ook. Er is daglicht, snel internet en dankzij twee beeldschermen kan ik er best productief aan de gang. Natuurlijk huilt er wel eens iemand beneden, maar daar hebben we inmiddels ook een modus in gevonden. Op dagen zoals vandaag is dicht bij je kinderen werken juist een enorm voordeel. Konden we de dag mooi beginnen met het maken van sneeuwpoppen en een sneeuwballengevecht!