Eigenlijk kan ik hem al bijna niet meer zien, zo vaak heb ik hem bekeken. En dat is ergens ook wel gek, want er zijn veel mensen die er juist naar uitkijken. Het Dokkum Magazine 2017 is bijna klaar! Na maanden van voorbereiden, overleggen en coördineren is het nu bijna zover dat het magazine naar de drukker gaat. Maandag 3 april aanstaande ontvangt burgemeester Marga Waanders het eerste exemplaar op de Grote Breedstraat in Dokkum. De afgelopen weken waren we zo ongeveer dagelijks bezig om weer een prachtig magazine samen te stellen voor toeristen en inwoners. Laten zien hoe mooi Dokkum, de omliggende regio en het Lauwersmeergebied is. Dat is ons doel en volgens mij is het ook deze editie weer gelukt! 

2017dokkummagazine

Schrijven, schrappen en schaven
We beginnen vaak nog voor het zomerseizoen met het kiezen van de eerste onderwerpen. Die blauwe luchten en zonnige plaatjes maken het magazine vaak nog mooier. De tekstschrijvers gaan op pad, de fotograaf schiet haar reportages en als de drukte van de Admiraliteitsdagen ook achter de rug is, starten we samen met een aantal ondernemers met de redactievergaderingen. Het duurt vaak even voordat we voor alle bijna negentig pagina’s een invulling hebben, maar vol komt ie vast en zeker! In december is het meeste materiaal er wel zo’n beetje, maar klaar zijn we dan nog lang niet. Voordat de teksten daadwerkelijk  kunnen worden geplaatst, moet er vaak nog heel wat worden geschrapt, herschreven en bijgeschaafd voordat ik tevreden ben. Er moeten fotokeuzes gemaakt worden en er moet een juiste balans komen tussen beeld, tekst en advertenties.

Dokkum Magazine 2017
En dan zijn we er nog steeds niet. De vormgeefster gaat aan de slag met het aangeleverde materiaal. We gaan schuiven met beeld en tekst, advertenties wisselen omdat kleuren beter uitkomen en leggen tussentijds de eerste resultaten voor aan de redactie. Tekstschrijvers willen het liefst zoveel mogelijk van hun tekst terug zien, de fotograaf ziet liever dat er niet in haar foto’s wordt geschreven, de vormgeefster heeft haar wensen en dan is er nog het belang van de adverteerders. De ondankbare taak om soms weer met ‘de botte bijl’ door het magazine, de teksten of de foto’s door te gaan ligt bij mij. Misschien niet altijd de leukste taak, maar om een magazine met allure en een uitstraling die bij Dokkum past uit te kunnen brengen wel nodig. Qua inhoud en vormgeving zijn we nagenoeg klaar en kan het magazine naar de drukker. Had ik de eindredactie al genoemd? Dankzij haar worden er nog heel wat spelling-, tik- en stijlfouten uit het magazine gehaald. Naast het uitgeven van het magazine, doen we ook de distributie en zorgen we niet alleen voor een ‘gewone’ presentatie. Hoe we dat wel doen? Daar zijn we de komende weken nog even lekker druk mee.

Vanaf maandag 3 april ligt het magazine in een oplage van 25.000 stuks weer bij winkeliers, toeristische ondernemers en plaatsen waar in Noordoost Friesland veel toeristen komen en verschijnt het online. Op naar editie 2018!

Dokkum Magazine 2017