Ken je dat? Dat je tegenover iemand zit en merkt dat je precies hetzelfde gaat doen als degene die tegenover je zit? Spiegelen, ook wel isopraxie, is een vorm van non-verbale communicatie of lichaamstaal. Die gebeurt soms bewust, maar heel vaak ook onbewust. Voorwaarde hiervoor is wel dat je elkaar kunt zien. Vaak neem je dezelfde lichaamshouding aan als je tegenover elkaar zit. Voor je het weet heb je de houding of bewegingen van een ander overgenomen, bijvoorbeeld door tegelijkertijd te glimlachen, te knikken of een slok uit het glas te nemen. Spiegelen gebeurt trouwens niet alleen non-verbaal, maar ook verbaal. In een gesprek ga je al snel de termen en het vakjargon van hem/haar over te nemen. Praat wel zo makkelijk!

Mijn spiegels
Mijn omgeving (onze kinderen, mijn vrouw, de dingen die om ons heen gebeuren) laten me regelmatig iets zien over mezelf. Voor mij geldt daarnaast dat ik ook het park dichtbij ons huis vaak gebruik als spiegel. Zeker nu het wat lastiger is om met andere ondernemers of mensen buiten mijn eigen omgeving te overleggen over knelpunten of issues binnen mijn bedrijf. In de afgelopen tijd is me daar onder andere meer en meer duidelijk geworden dat ik mijn bedrijf bewust of onbewust heb opgebouwd rondom mijn klanten. Zij wilden graag direct een snelle reactie, ruime bereikbaarheidstijden en zo had elk zijn of haar wensen. Ergens natuurlijk ook logisch. Bij het opstarten van je bedrijf pak je iedere mogelijkheid aan voor een beetje extra omzet.

Focus op inhoud
Zo hebben we de afgelopen jaren prachtige dingen gedaan. We waren niet alleen een communicatiebureau, maar tegelijk ook nog eens een stevige promotor van de stad Dokkum en hebben zelfs nog een tijdje als organisatiebureau te boek gestaan. Tel daarbij ook nog eens tal van andere activiteiten die ik in mijn ‘vrije tijd’ vrijwillig heb opgepakt. Daar heb ik geen moment spijt van! Ook in de toekomst laat ik geen mogelijkheid onbenut om Dokkum te promoten en me in te zetten voor anderen. Toch hebben de verschillende spiegels wel laten zien dat het voor mij tijd wordt om terug te gaan naar de basis. Minder dingen tegelijk oppakken en de focus op inhoud. Een serie blogs was daar al een mooie start voor. De komende periode staat ook weer in het teken van meer verdieping en enkele aanpassingen binnen studio DOKcom.

Van studio DOKcom naar….?
Want past dat nog wel? De naam DOKcom? Ik weet nog goed dat ik hem in 2016 op een strand in Noordwijk heb verzonnen en direct spiegelde. Voor toen was de naam perfect en paste deze uitstekend bij wat we destijds wilden uitstralen. Ook de toevoeging studio paste enkele jaren heel goed bij onze nieuwe locatie. Nu we echter alweer een jaar gebruik maken van onze thuiswerkplekken, is bij mij de twijfel toegeslagen. Zou het niet tijd worden voor een andere naam? Waarmee ook direct duidelijker is dat we niet gebonden zijn aan Dokkum?
Ik weet het nog niet. Binnenkort moet ik er maar eens even met wat mensen over spiegelen.

Wil je ook een spiegel voorgehouden worden? En dan met name over de communicatie van je bedrijf of instelling? Neem gerust eens contact met me op.

Spiegelen