Als ik er nu als ondernemer naar kijk, was het soms ook bijna meer hobby dan werk. Artikelen schrijven over het reilen en zeilen van de gemeenteraad van Dongeradeel. Urenlange discussies en wollige beleidsteksten verpakken tot leesbare teksten. De laatste raadsvergadering van de gemeente Dongeradeel was dan ook de laatste vergadering die ik volgde en waar ik over schreef. Nu de gemeente opgaat in een groter geheel, is het voor mij tijd om me op andere zaken te gaan richten. Dat deed ik de afgelopen tijd al steeds meer en nu krijg ik nog meer tijd om DOKcom PR & Communicatie verder te laten groeien.

Als journalist van start
Toen ik me in 2005 inschreef bij de Kamer van Koophandel deed ik dat als persbureau. Dat paste op dat moment goed bij waar ik al mee begonnen was, het schrijven van nieuwsartikelen, voor onder andere WâldNet. Van collega Paul Loonstra nam ik het freelance schrijven voor onder andere Omrop Fryslân, het Friesch Dagblad en het nieuwsblad van Noordoost Friesland over. Het was de tijd van burgemeester Roel Cazemier, waarvan ik me goed herinner dat hij tijdens de urenlange discussies achterover hing in zijn stoel en met zijn telefoon speelde. Wat ik toen niet wist, was dat hij druk bezig was met zijn contacten om ondernemers naar Dongeradeel te halen. Tijdens menig raadsvergadering heb ik me later ook bezig gehouden met het schrijven van offertes, contact met klanten en vrijwilligerswerk. Dan leek het wel of ik dingen typte over de raad, ondertussen was ik met hele andere dingen bezig. Net als Cazemier.

Afbeeldingsresultaat voor raadsvergadering dongeradeel

Van vertrekcentrum tot sportvoorzieningen
In de afgelopen dertien jaar kwamen tal van onderwerpen voorbij. In mijn beginjaren speelde bijvoorbeeld nog de mogelijke komst van een vertrekcentrum naar Dokkum. Een terugkerend thema en nu weer een actuele discussie is die van de sportvoorzieningen. Op dat soort moment werd ook duidelijk dat politiek nog echt wel leeft onder de burgers en zit de publieke tribune vol. In de afgelopen dertien jaar is er ook het nodige veranderd. Het aantal reacties op artikelen in de krant is flink afgenomen en verschoven naar social media. Tijdens raadsvergaderingen worden er soms op twee plekken discussies gevoerd. In de raadszaal en online.

Botsende belangen
Tot diep in de nacht schreef ik aan de artikelen vanwege de deadlines van de kranten. Steeds vaker kwam het de afgelopen tijd ook voor dat er botsende belangen waren voor mij persoonlijk. Hoe objectief kun je schrijven over bepaalde bedrijven die onderwerp zijn van de raad als daar klanten van je communicatiebureau tussen zitten? Met de groei van DOKcom kwam dat steeds vaker voor. Gemeenten en sommige bedrijven konden me vanwege die botsende belangen – heel begrijpelijk – ook nooit inhuren als communicatieadviseur. Dat is nu ook anders.

Beschikbaar als communicatieadviseur
Op dit moment heb ik ruimte in mijn agenda voor een nieuwe klus of parttime baan als (interim) communicatieadviseur of -medewerker en ben ik 16 uur tot 24 uur per week beschikbaar (meer of minder in overleg). De rest van de tijd blijf ik samen met mijn medewerkers voor DOKcom PR & Communicatie werken aan projecten, het bouwen en onderhouden van websites, maken van Dokkum Magazine 2019, online stadskrant www.in-dokkum.nl, schrijven en het organiseren van evenementen.

Wytse Pyt de Jager