Nog nooit zag ik zoveel Tesla’s bij elkaar als vandaag tijdens de Klimaattop Noord Nederland. Op een prachtige locatie, de oude fabriek van de Suikerunie in Groningen vond het evenement plaats, humorvol gepresenteerd door Marijke Roskam en Harm Edens. Na een inspirerende inleiding van Diederik Samsom, nam ik deel aan workshops over veel verschillende onderdelen: ‘Hoe organiseer je participatie?’, gedrag en de energietransitie en de energietransitie in de gebouwde omgeving. Om inspiratie en kennis te doen over het onderwerp en natuurlijk omdat we er steeds meer te maken mee hebben.

Groei in duurzaamheid
Als er op dit moment ergens beweging is, dan is het wel op het gebied van het klimaat. Mensen gaan de straat op om te protesteren en de regering heeft inmiddels een duidelijke richting aangegeven als het om gaswinning gaat. Sinds 1 juni 2018 mogen er geen woningen meer gebouwd worden voorzien van een gasaansluiting. In 2050 moeten uiteindelijk alle huizen in Nederland het zonder gas stellen. Naar de tweede Klimaattop Noord-Nederland kwamen 1300 bezoekers en er werden acht nieuwe afspraken -green deals- getekend. Op alle fronten houdt het onderwerp mensen bezig.

Communicatie en duurzaamheid
Ook op het gebied van communicatie krijgt duurzaamheid steeds meer een rol. Daar ging het tijdens de Klimaattop niet direct over, maar de raakvlakken waren er zeker. Tijdens de workshop ‘Hoe organiseer je participatie?‘, bleek ook wel dat dit niet zonder communicatie kan. Duurzaamheid en communicatie gaan voor mij al jaren samen. Voor het Platform wonen Kollumerland bezocht ik jaren terug al de eerste pioniers op het gebied van het verduurzamen van woningen. De interviews en foto’s werkten aanstekelijk en zorgden ervoor dat meer en meer mensen er mee aan de slag gingen.

Elkenien Grien
Sinds mei van dit jaar ben ik betrokken bij de communicatie van Elkenien Grien. Met een energiecafé in – ook weer een voormalige fabriek – de Prinsfabriek in Dokkum wordt gewerkt aan de doelstelling om Dongeradeel in 2030 CO2-neutraal te krijgen. Dat gaat stap voor stap de goede kant op. Er komen veel bezoekers met vragen over bijvoorbeeld de vervanging van hun Cv-ketel, het aanschaffen van een warmtepomp en het isoleren van hun woning. Ons eigen zonnepanelen liggen ook alweer bijna zeven jaar op ons dak. Het is mooi om te zien dat er in onze straat daarna ook heel wat extra panelen zijn bijgekomen. Zou ons eigen verhaal ook geholpen hebben? Na de Klimaattop heb ik in ieder geval weer volop inspiratie over het onderwerp om nóg meer mensen in beweging te krijgen.