Een verleden als journalist heeft als communicatieadviseur voor- en nadelen. Overeenkomsten zijn er trouwens ook. Laat ik als eeuwige optimist eens met een nadeel beginnen. Als journalist wil je de eerste zijn. De primeur hebben. Die ervaring werkt me als communicatieadviseur heel soms weleens tegen. Had ik achteraf toch nog wat langer kunnen wachten met het versturen van een persbericht, omdat er nog een toevoeging in kon. Gelukkig kan ik mijn drang uit het verleden om zo snel mogelijk te publiceren steeds beter onderdrukken.

Goeie titels, begrijpelijke tussenkoppen
Een journalistenverleden hebben heeft ook een voordeel. Als journalist was ik gewend te schrijven voor een breed lezerspubliek. Dat heeft me vijftien jaar lang gedwongen om het kort en duidelijk te houden. Die schrijfstijl ben ik niet verleerd. Koppen boven de nieuwsberichten zijn er niet voor niets. Ze geven in een oogopslag aan waar het hele artikel over gaat. Bij langere verhalen zijn tussenkopjes een absolute must, omdat je zo een artikel makkelijker kunt begrijpen zonder het hele verhaal te lezen. Van deze werkwijze om de teksten kort en leesbaar te houden voor een breed publiek profiteer ik als communicatieadviseur nog erg vaak.

Een goed verhaal
Een journalist en een communicatieadviseur: beide willen ze graag een goed verhaal. Wel op hun eigen manier trouwens. Als journalist vond ik iets een goed verhaal wanneer het veel gelezen, geliked en gedeeld werd. Wanneer er goed nieuws voor de stad Dokkum te melden viel of als startende ondernemers een oprecht verhaal hadden over hun bedrijf. Als communicatieadviseur vind ik het verhaal goed als mijn opdrachtgever er op een goede manier in voorkomt. Of als een combinatie van een verhaal en bijpassende fotoserie je kan overtuigen om naar Dokkum te komen.

Duidelijke taal
De overeenkomst? In beide rollen maakte ik altijd gebruik van duidelijk taal. Ik gruwel nog steeds van wollige beleidsteksten, het onnodig gebruik van Engels en zinnen die maar niet stoppen. Maar ook: al die overbodige toevoegingen en juridische taal die niet hoeft. Voor ambtenaren en bestuurders hartstikke belangrijk, maar het maakt het voor de meest mensen alleen maar lastig leesbaar. Wat mij betreft houden we het dus lekker simpel, wel zo duidelijk!